lundi 17 janvier 2011

Apie ką mes čia


Su nauja gražia data šis blogas pagaliau bus pradėtas naudoti pagal paskirtį. Šių eilučių autorės „nickas“ éditrice reiškia „leidėja“, taigi ir rašysiu nuo šiol apie leidybą. Kadangi turėjau laimės pastarąjį pusmetį praleisti Lorient'e, Prancūzijoje, bestudijuodama visas vietinės leidybos subtilybes Pietų Bretanės (Bretagne-Sud) universitete, noriu pasidalinti tuo, ką išmokau, pamačiau, supratau (ir nevisai).

Visų pirma, – apie čia vyraujančią tvarką, santykius tarp leidėjų, knygyninkų (knygynų pardavėjų), platintojų ir juos reglamentuojančius įstatymus. Antra – apie idėjas: knygas, viršelius, serijas (collections), reklamą, „topus“, bestselerius ir t.t. Trečia – apie kitų šalių (kai tik rasiu laiko į tai pasigilinti) leidybą.

Kadangi čia turiu tikrai puikias sąlygas studijuoti leidėjams skirtą literatūrą, straipsnius specialiai jiems skirtuose leidiniuos, tai pasistengsiu juos čia pareferuoti bei peržvelgti svarbiausias spaudos publikacijas.

Taigi, dalis mano rašinių bus skiriama e. knygai (Numérique), kadangi ji Prancūzijoje jau nebe „kažkada gal“, o „čia ir dabar“, tik kol kas niekas nežino ir visi baiminasi – kas per ją atsitiks popierinei? Skirsnelyje „(ne)skaitantiems prancūziškai“ apžvelgsiu bestselerius, šiaip išsišokėles (spaudoje ir kt.) ir mano pačios perskaitytas knygas. Skaitantieji prancūziškai galbūt susigundys perskaityt, o neskaitantiesiems teks pasitenkint mano komentarais. Dar labai noriu pasigilinti į teisinę pusę – ką kalbėt jau vien apie įstatymą, nurodantį nustatyti vieningą (visiems bendrą) knygos kainą (Loi du prix unique arba Loi lang, 1981). Visa tai – sekančiuose įrašuose.

Nors šituo blogu naudosiuos kaip asmeniniu konspektu, galbūt kažkam bus įdomu paskaitinėti.

Ačiū už dėmesį :)

Aucun commentaire: