mercredi 21 mars 2012

Korektūros klaida


www.versus.lt nuotrauka

Pirmadienio LRT Panoramos kultūros skiltyje pristatytas Liūnės Janušytės romano „Korektūros klaida“ antrasis leidimas. Pasak literatūrologų, knyga nepraranda aktualumo ir šiandien. Tai vienas nedaugelio kūrinių, kuriame aprašytas lietuvių menininkų tarpukario gyvenimas Paryžiuje. Tačiau pirmasis knygos leidimas 1938 m. (leidykla Sakalas), buvo sutiktas itin nepalankiai: L. Janušytė buvo apkaltinta, kad aprašydama savo bohemišką gyvenimą Paryžiuje, kompromituoja stipendiją jai suteikusią Švietimo ministeriją.

„Daugeliui atrodė, kad neteisingai parodyti lietuviai studentai, kad jie per mažai dirba, o daugiau lankosi po kavines ir dancingus ir ne bet kokius, o egzotiškus. Maža to, Liūnė save rodo nelabai dirbančią, miegančią iki pietų, ir, kas skandalingiausia, aprašo savo meilės nuotykį su juodaodžiu, ten jis vadinamas negru. Tai pirmas toks atvejis lietuvių literatūroje“, – pasakojo Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Šiuolaikinės literatūros skyriaus vadovė S. Daugirdaitė.

Leidžiant knygą iš naujo, tekstas redaguotas minimaliai, sušiuolaikinta rašyba ir skyryba, bet palikti žargonai ir barbarizmai, grąžinantys į XX amžiaus ketvirtąjį dešimtmetį.

Beje, reportaže neminima kas naujojo leidimo leidėjas, tai - VŠĮ Studija Be pykčio.

VŠĮ Studija Be pykčio, 2011, 189 p. Dailininkas Viktoras Petravičius.

Parengta pagal: Margarita Alper, Romanas sulaukė antrojo leidimo, 2012 03 19, lrt.lt.

Aucun commentaire: