samedi 26 février 2011

Įvykis


Pasibaigus Vilniaus knygų mugei toks pastebėjimas – kodėl visi Lietuvos knygų pasaulio įvykiai „sugrūsti“ į vieną vietą ir datą? „Metų knygos“ apdovanojimai, J. Ivanauskaitės premija, Kūrybiškiausios knygos rinkimai, o kur dar susitikimai su visais autoriais, jau nekalbant apie koncertus, spektaklius, ... Galėtų visi šie renginiai būti kiek tolygiau paskirstyti per visus metus – bent kiek pagyvintų Lietuvos leidybos horizontą, o ir skaitytojams labiau apsimokėtų – visų geriausių, kūrybiškiausių, meniškiausių ir pan. knygų nereiktų įsigyti per vieną kartą.

Pavyzdžiui Metų versitinės knygos laureatė bus paskelbta balandžio 20 d., Pasaulinės knygos ir autorių teisių dienos proga – štai jums ir įvykis. O knygas kandidates jie paskelbė per Knygų mugę, tad tuo tarpu galima jas skaityti. Dar vienas dalykas – didžiausias ačiū Lietuvos literatūros sąjungai! Už tokią puikią ir – svarbiausia – nemokamą reklamą turi būti dėkinga kiekviena (į sąrašą patekusi) leidykla. Tik pažvelkit, kaip puikiai jie dirba leidyklos marketingistų darbą – Vertingiausios 2010 m. lietuviškai išleistos šiuolaikinės užsienio literatūros knygos – išsamiausias knygų sąrašas, anotacijos, autoriaus ir vertėjo pristatymas, recenzijos, ištraukos. Pačios tų knygų leidyklos jų nepristato taip išsamiai ir profesionaliai! Bravo! Ir kas svarbiausia, man tikrai kyla noras tas visas knygas perskaityti! Sąrašo pabaigoje taip pat pateikta 2010 m. lietuviškai pirmąkart išleista klasika ir „Kitos įdomios knygos“.

www.llvs.lt puslapį (primygtinai) rekomenduoju.

O grįžtant prie „įvykių“ knygų pasaulyje, paminėsiu bent keletą jų čia, Prancūzijoje. Visų pirma, rudenį, maždaug tada kai moksleiviai sugrįžta į mokyklas, vyksta rentrée littéraire – naujienų bumas, trunkantis net kelis mėnesius, nuo rugpjūčio pab. iki pat lapkričio. Šiuo metu pasirodo visos naujos prancūzų autorių knygos, jas aptarinėja visi leidiniai ir visi kas tik nori, „išsikristalizuoja“ favoritai. Lapkritį prasideda literatūrinių premijų bumas, apdovanojami laureatai. Pastaraisias metais naujienų gausa tokia didelė, kad dalis jų pristatoma sausį, tai vadinamoji žiemos rentrée littéraire.

Visai neseniai leidėjų iniciatyva gimė toks savotiškai „dirbtinas“ įvykis – „Meno knygų gegužė“ (Mai du livre d'art). Sakau „dirbtinas“, nes tai leidėjų noras išparduoti užsigulėjusias knygas, konkrečiau – meno albumus. Pagrindinė idėja – jei per Kalėdas neturėjote pinigų joms įsigyti, tai dabar, gegužę, kai turite „pilnesnę piniginę“, prašom – pasirinkimas. Nepamirškime, kad tai ne išpardavimas, nes čia nėra didesnių kaip 5 % nuolaidų nuo nustatytos kainos. Kadangi meno albumų leidėjai „gyvena“ tik nuo Kalėdų iki Kalėdų, nes būtent šiuo laikotarpiu visi juos perka dovanoms, tai jie sukūrė tokį įvykį, kad patrauktų pirkėjų dėmesį ir kitu metų laiku.

Na, o ištisus metus vyksta signatures – vadinamieji knygų pristatymai arba autorių autografų dalybos. Jas organizuoja knygynai, norėdami kiek „pasigerinti“ skaičius.

Aucun commentaire: