mardi 8 février 2011

Labai rimtai


Viena mano skaitytoja (atsiprašau, vienintelė :)) iš šito blogo susidarė įspūdį, kad Prancūzijoje, cituoju: „rimtai žiūrima į leidybos verslą“. Ką gi, o aš dar tik pradėjau. Jums leidus, pailiustruosiu, KAIP RIMTAI čia į jį žiūrima.
  • Prancūzijoje draudžiama ne tik tabako ir alkoholio, bet ir knygų reklama per televiziją. Žinoma, priežastys kitos – toks apribojimas įvestas tam, kad apsaugotų mažules leidyklas, neįkandančias televizijos reklamos įkainių, nuo didžiųjų dominavimo. Tas pats draudimas galioja ir kino reklamai per televiziją, vėlgi siekiant išvengti didžiųjų grupių įsiviešpatavimo ir išlaikyti „kultūrinę įvairovę“ (Décret n°92-280 du 27 mars 1992). Draudimą numatantis dekretas buvo pakeistas 2003 m., nuo tada knygų reklama leidžiama per kabelinę televiziją. Šis pakeitimas buvo priimtas rmiantis motyvu, kad reklama per kai kuriuos kanalus (žvejyba, medžioklė, sportas, istorija etc.) gali būti net pigesnė nei kai kuriuose spaudos leidiniuose. Be to, šiais reklamos kanalais galima pasiekti labai tiksliai nustatomas nišas.
  • Joks knygynas Prancūzijoje negali taikyti knygai didesnės nei 5 % nuolaidos (apie kainų ir nuolaidų politiką dar parašysiu atskirai). Apie šią nuolaidą negalima skelbti ar kitaip reklamuoti kitur, kaip tik pačioje prekybos vietoje. T.y. prekybininkai negali skelbti apie parduotuvėje (ar e. parduotuvėje) taikomas nuolaidas spaudoje, lankstinukuose, skelbimuose, o tik pačioje prekybos vietoje arba savo kataloguose (Loi du 10 août 1981 relative au prix du livre, Article 7).
  • Nuo 2011 m. sausio 1 d. įsigaliojo naujas finansų įstatymas, kuriame numatomas PVM augimas daugeliui produktų, tuo tarpu PVM e. knygai su mažės nuo 19,5 % iki 5,5 % (toks jis yra ir popierinei knygai). Tiesa, teks palaukti dar metus – naujas PVM įsigalios nuo 2012 m. sausio 1 d. (LOI du 29 décembre 2010 de finances pour 2011, Article 25). Savo eilės laukia ir įstatymo projektas, siūlantis įvesti vieningą kainą e. knygai (popierinei knygai ji galioja nuo 1981 m.). Jo tekstą galima rasti čia: http://www.senat.fr/leg/ppl09-695.pdf
  • Laukite tęsinio...

Aucun commentaire: